1000 uitstootvrije taxi’s in de stad

1000 uitstootvrije taxi's in de stad

Sinds dit jaar rijden er 1000 uitstootvrije taxi’s in Amsterdam. Dat is het dubbele ten opzichte van begin 2018. Per jaar betekent dit maar liefst zo’n 8.804.340 schone taxikilometers. En dat Amsterdammers die bij willen dragen aan een gezondere lucht vaker kunnen kiezen voor een uitstootvrije taxi. Om de 1000ste elektrische taxi te vieren verloten we samen met de taxiorganisaties 20 uitstootvrije ritjes. Onderaan dit artikel leest u hoe u kans maakt.

De taxibranche is koploper op het gebied van elektrisch rijden in Amsterdam. Dit is mede te danken aan de afspraken tussen de gemeente en de taxiorganisaties. Daarnaast ondersteunen we de taxibranche met subsidie voor de aanschaf van elektrische taxi’s. Dit is een van de maatregelen die we inzetten om onze ambities op het gebied van schone lucht waar te maken. Taxichauffeurs Van Hus en Chatian zijn er blij mee, maar zien ook ruimte voor verbetering.

Ecologische taxi populair

Mijnheer van Hus van Taxi Van Hus least een elektrische taxi met subsidie van de gemeente. Hij vertelt dat hij vorig jaar als zelfstandige op de taximarkt is begonnen. “Meteen elektrisch, want daar is veel vraag naar. Ik werk vaak en graag voor ziekenhuizen, hotels en andere instellingen. Veel van die organisaties bieden hun bezoekers het liefst een ecologische taxi aan.” De subsidie kwam dus gelegen.

Uitdaging voor koplopers

Van Hus plaatst nog wel een kanttekening: “Er zijn nog niet voldoende snelladers. In Zuidoost en Noord is er zelfs geen één. Dat is lastig. Als ik de hele dag alleen stadsritjes heb, lukt het wel op een volle accu. Maar als ik ook snelwegwerk heb, dan moet ik tussendoor laden en dat kost vaak veel tijd. Het zou enorm helpen als de gemeente het snellaadnetwerk snel uitbreidt.”

Elektrisch Taxi is goed

De gemeente weet dat snellaadpalen erg belangrijk zijn voor taxichauffeurs en werkt aan uitbreiding. Zo zijn er begin deze maand vier nieuwe snelladers geplaatst bij de Europaboulevard. Sommige chauffeurs kan het niet snel genoeg gaan. Zoals mijnheer Chatian van VOF Taxi Chatel. Sinds kort rijdt hij ook elektrisch. Hij waarschuwt dat massaal overstappen nu nog wat te vroeg is. “De techniek is er nog niet klaar voor en de stad ook niet. De actieradius van de huidige e-taxi’s is niet zo groot en er staan vaak rijen om op te laden.” Toch maakte ook hij de overstap: “Natuurlijk, elektrisch is goed.”

Gratis een schone taxirit ervaren?

Amsterdam geeft samen met de taxiorganisaties Cabbie, Staxi, Take a Taxi, Taxi Direct, Taxi Electric, TCA Taxi, TCS Taxi en Uber 20 gratis schone taxiritjes weg. U kunt zich hiervoor tot en met 25 mei aanmelden door een e-mail te sturen naar luchtkwaliteit@amsterdam.nl waarin u kort beschrijft waarom u een schone taxirit wil. Het gaat om een taxirit binnen de stadsgrenzen met maximaal 3 personen, die voor 1 september moet worden gemaakt. Bij taxideelplatform ViaVan krijgt u op woensdag 15 mei 15% korting op een e-taxi (eVia) als u code 1000GREEN invoert in de ViaVan app. U kunt ook een Amsterdamtaxii boeken door middel van een online reserveringssysteem.

Amsterdam uitstootvrij

taxi's

taxi's

De gemeente Amsterdam werkt aan schone en gezonde lucht voor bewoners en bezoekers van de stad. Dat is hard nodig, want na roken en de combinatie van slecht eten en weinig bewegen is vieze lucht het derde grote gezondheidsrisico voor de Amsterdammer. De voornaamste boosdoeners zijn de stoffen stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10 en PM2,5). Deels komen deze stoffen van elders aanwaaien, deels worden ze in stad en regio uitgestoten. In de stad is het verkeer een van de grote vervuilers. Een belangrijk deel van de gereden kilometers door personenauto’s komt van taxi’s. Amsterdam zet verschillende maatregelen in om al in 2025 voor een groot deel uitstootvrij te zijn. De elektriciteit voor het laden van auto’s wordt duurzaam opgewekt.

Bron: Gemeente Amsterdam